Högtalare och basljud

Högtalare är essentiellt för att vi ska kunna se till att så många som möjligt hör vår musik, eller vad det nu är för ljud vi vill lyssna på. Det är högtalarna som är sista stoppet för ljudet innan det flyger fritt i rymden. Och det är högtalare av kvalitet som är en stor del av skillnaden mellan ”bra” och ”dåligt” ljud. Många som arbetar med ljud lär sig höra skillnad på olika högtalare och vet ofta direkt om det är för mycket av någonting eller om någonting i högtalaren är skadat. Det går att ta sig extremt djupt ner i högtalarträsket och det kommer ständigt ut nya sorter och modeller.

Hur fungerar en högtalare?Närbild på högtalare.

Det är högtalarens uppgift att omvandla den elektriska signalen, som kommer via en kabel från ljudkällan, och skapa ljudvågor av den. Människan har nämligen väldigt svårt att tolka de elektriska signalerna själv. För att det ska bli ett ordentligt starkt ljud blir oftast den elektriska signalen förstärkt, av en förstärkare, precis innan den kommer till högtalaren.

I en enkel högtalare går den elektriska signalen igenom en spole, som kallas talspolen. Den är fäst vid membranet som i sin tur rör sig med hjälp av strömmen som kommer. Det är alltså membranet som producerar en mekanisk kraft och flyttar på luftmolekylerna och skapar ljudvågor. Det är dessa vi plockar upp med hjälp av öronen. Och det är även dessa som ibland färdas genom golvet och får dig att känna ljud i hela kroppen, till exempel när du är på ett diskotek med väldigt hög volym och mycket bas.

Bastoner dör långsamt

Du kanske känner igen dig i att höra ett muller och inte riktigt veta var det kommer ifrån. Kanske visar det sig vara grannen som har fest eller tvättar i maskin. Anledningen till att du oftast bara hör ett mörkt muller är att de låga bastonerna överlever de höga, ljusa tonerna.

Bastoner är långa ljudvågor och är väldigt seglivade. Det tar sig lätt igenom hinder, väggar till exempel, och de kan färdas enorma avstånd. Det är bland annat på grund av detta som AM-radiovågor kan plockas upp på ett enormt stort avstånd. Det är även dessa långa bastonsvågor som ofta är anledningen till diverse klagomål på störande ljud. Från allt möjligt kommer låga toner och de går inte riktigt att värja sig emot.

Några aktiviteter som, med hjälp av ljud, kan irritera den mest överseende:

  • Motorcrossåkning. Även andra typer av motorsport, där fordonet släpper ifrån sig starka ljud, är ofta mycket störande. Till och med när motorsporten ses på TV kan motorljudet faktiskt sprida sig i vilket bostadshus som helst.
  • Dans. Dansen påverkar ofta golvet så att det i sin tur skapar ljud som lätt stör grannar. Du kan självklart dansa mjukt, och undvika hoppande, om dansandan prompt faller på.
  • Instrumentspelande. Det har visat sig att de flesta instrument kan ligga till grund för människor i närhetens illvilja. Framför allt är trummor väldigt svåra att spela tyst på, men deras ljud tränger också igenom de flesta väggar.
Scroll to top