Världens bästa covers

En del låtar är så oerhört välskrivna att de förtjänar att göras om och om igen. För när en låt görs med en helt annan artist, kan den bli ännu bättre. BBC rankade förra året de absolut bästa coverlåtarna genom tiderna.

1028933-print

När så många låtar har skrivits genom åren, är det näst intill omöjligt att skriva en ny låt som inte påminner om en som redan skrivits. Och varför ska man egentligen behöva göra det när så många otroligt bra låtar redan har gjorts? Detta är det många som har tagit tillvara på och både kända och mindre kända artister har gjort covers på låtar som redan finns. Ibland har man gjort om låten nästan helt, som när Black Ingvars gjorde om Astrid Lindgrens barnvisor, och ibland har man inte gjort speciellt mycket alls med låten.

50 bästa covers

För ett tag sedan lät BBC lyssnar och experter utse de 50 bästa covers som gjorts genom tiderna. Lyssnarna fick skicka in sina favoritcovers och ur den högen gick BBCs egna musikexperter, discjockeys och programledare in och valde 50 stycken låtar som de sedan rangordnade från 1 till 50. Det brittiska inslaget på listan blev stort och av världens tjugo bästa coverinspelningar kommer tydligen mer än hälften av dem från England, medan några kom från USA och en var från Irland.

En svensk cover

På hela listan är det endast tre artister som inte kommer från England och USA. Dessa är Sinead O’Connor och Thin Lizzy från Irland och José Gonzáles från Sverige. Hans version av svenska The Knifes Heartbeats hamnade på 33:e plats på listan. Den som hamnade först på listan och som enligt BBC är världens bästa coverlåt var Pet Shop Boys med Elvislåten Always on my mind. Bandet gjorde låten under en TV-special om Elvis Presley och sedan bestämde de sig för att spela in den och släppa den som en singel. På andra plats hamnade Johnny Cashs version av Hurt, som från början gjordes av Trent Reznor. På tredje plats hittar vi det brittiska punkbandet The Stranglers och deras tolkning av Walk on by av Burt Bacharach och Hal David. Läs mer.

Scroll to top