Tack Astrid för musiken

Har ni någonsin funderat över vad man påverkas av? Som musiker då, rent specifikt? För det är ju så att vi påverkas av allt under vår uppväxt, såklart, och som musiker kan man säkert märka av en viss skillnad beroende på vilken musik man har vuxit upp med, och det man influerats av. Inspiration och dylik kommer ju såklart från alla håll och kanter, men en sak som antagligen påverkat musiker i Sverige mer än folk tror, är låtarna från Astrid Lindgrens sagor.

Alla har vi ju vuxit upp med dem. Det finns ingen som inte förstår vem det pratas om när man nämner Pippi Långstrump, och det finns ingen som inte kan nynna på ”här kommer Pippi Långstrump tjollahopp..”, de flesta kan säkert hela texten också. Eller hur?

Låtarna i Astrid Lindgrens historier är verkligen både fantastiskt bra om en ser till musiken, men och om man ser till själva texten. Astrid Lindgren  var i och för sig överlag någonting fantastiskt, och det har kommit otroligt mycket härligt av hennes existens – inte bara musik. Se bara till ställen som Junibacken, vilket är något av en sagovärld fylld av Astrid Lindgren. Nog var hon speciell allt, och hennes fantasi var fantastisk.

Men tillbaka till musiken. Hur var det nu? Har du som musiker påverkats? Ja, det är klart att du har – alla har påverkats. Det går liksom inte att undvika.

Bra harmoni mellan text och melodi

Förövrigt ska man inte tycka det är löjligt att ha inspirerats av Astrid Lindgrens låtar. Musiken i  hennes sagor är otroligt välskapad och både melodi och text har ett djup. Kolla bara på när Black Ingvars gjorde en egen version på Pippi Långstrumps låt ”här kommer Pippi Långstrump”. Det visar verkligen på vilken otroligt bra låt det egentligen är.  Det kan förövrigt vara någonting för er musiker därute att tänka på – testa att göra den låt du skrivit på flera olika sätt, så får se om den håller eller inte. Går den att spela i alla genrer? Grattis, då har du mest troligt skapat en riktig hit. Aja, här kommer Black Ingvars med Pippi:

De har för övrigt gjort likadant med många andra låtar från Astrid Lindgrens berättelser. Kolla genom youtube så kommer du hitta till exempel:

  • Piluttavisan
  • Trollmors vaggvisa
  • Emil
  • Idas Sommarvisa

Och så vidare.. Skulle man fortsätta skriva ner alla låtarna skulle vi aldrig få sluta med denna text. Det finns inga uppgifter om att bandet har slutat splittrats men tyvärr har de inte heller gjort någon skiva sedan 2001.

Musiken till filmen om Astrid

Förövrigt ska det göras film om Astrid och hennes liv. Det är Maud Nycander som ligger bakom skapandet, hon som gjorde filmen om Palme. Här skriver man om det i Dagens Nyheter:

Som filmskapare är Maud Nycander mest intresserad av de existentiella frågorna.

– Astrid Lindgren var väldigt mån om sin privata svär, jag hoppas kunna beskriva henne som en komplex människa och hitta några av nycklarna till hur hon blev den hon var. Det finns ett vemod runt henne och en skarp blick som jag vill närma mig. Men framförallt vill jag berätta om den hon var och hur hennes berättelser växte fram, säger Maud Nycander till TT Spektra.

Spännande är väl bara förnamnet, och  det ska bli otroligt roligt att följa musiken de väljer till filmen.

Scroll to top